DAVID KEENAN – A BEGINNER’S GUIDE TO BRAVERY

“A Beginner’s Guide To Bravery” oftewel ‘Een inleidend handboek voor moed’ is de titel van het officiële debuutalbum van de 27-jarige Ierse folktroubadour David Keenan, afkomstig uit Dundalk, County Louth. Hij startte zijn muzikale loopbaan echter al in 2011 als busker met zijn akoestische gitaar in de straten van de Ierse en Engelse steden, daarmee het aloude cliché over een beginnende folkzanger nog maar eens bevestigend.

Met folkzangers en songschrijvers Bob Dylan, Jack Kerouac en Tim Buckley voor ogen begon hij zijn eigen nummers te schrijven. Enkele daarvan belandden uiteindelijk op vier ep-tjes alvorens hij dit jaar kon overgaan tot het grote werk met de release van deze eerste full-cd. De obsessie voor het schrijven van lyrische songteksten bij zijn nummers leerde hij van de Ierse dichter William Butler Yeats maar ook van Bob Dylan, Van Morrison en Leonard Cohen die hem sterk inspireerden bij de start van zijn carrière.

Uit “A Beginner’s Guide To Bravery” werden al twee singles getrokken die we u allebei op de video’s bij deze recensie willen meegeven: “Altar Wine” en “Evidence Of Living”. De inspiratie voor zijn verhalende liedjesteksten haalt David Keenan uit zijn dagdagelijkse leven. Het is enkel de manier waarop hij die ervaringen in woorden weet om te zetten die zijn songs zo speciaal en uitzonderlijk maken. Hier en daar roept zijn zangstijl herinneringen op aan die andere Ierse bard Damien Rice.

In het nummer “Good Old Days” brengt hij een verhaal dat zijn aan Alzheimer lijdende grootmoeder hem ooit verteld heeft over hoe zij in haar tijd steenkolen moesten verstoppen opdat de gasinspecteur het niet zou vinden. De inspiratie voor het 8 minuten durende nummer “Subliminal Dublinia” kwam er toen hij eenzaam in een hotelkamer in Hollywood zat en in de 7 minuten in beslag nemende song “Love In A Snug” vertelt hij hoe hij twee weken lang spaarde om een kostuum te kunnen kopen waarmee hij daarna doelloos door Barrack Street in zijn thuishaven Dundalk slenterde.

De centrale figuren in zijn songs hebben elk hun eigen verhaal en ze krijgen op dit album één song aangeboden door David Keenan om dat persoonlijke verhaal te vertellen. Openingstrack “James Dean” brengt hij als een walsje met enkel zijn akoestische gitaar in de begeleiding. In het mooie “Unholy Ghosts” komt daar eerst een door Gareth Quinn Redmond bespeelde viool bij, wat later gevolgd door de percussie van door Graham Hopkins bespeelde drums. Bijzonder knap is het eveneens zeven minuten durende mysterieuze epos “Origin Of The World” waarin hij zijn verholen kritiek op de huidige individualistische maatschappij spuit.

Deze plaat werd in amper één week tijd opgenomen in een studio in de buurt van Dublin met de Ierse multi-instrumentalist en singer-songwriter Gavin Glass aan de knoppen als producer. Deze Ierse jongeman staat aan het begin van een lange en succesrijke loopbaan als folkzanger, laat dat al meteen duidelijk zijn. Wie zo’n debuutplaat kan opnemen heeft zeker een grote toekomst voor zich klaarliggen. Wij zullen u op deze pagina’s blijven informeren over al het moois dat later nog van deze David Keenan te horen zal zijn want deze plaat was nog maar “A Beginner’s Guide To Bravery”.

(valsam)

21 maart 2020: Paradiso, Amsterdam, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Rubyworks Ltd.
distr.: Suburban

video